HOME PRACTICE RECENT PROJECTS AWARDS NEWS CONTACT
Reddog, Brisbane architects, house, residential, architecture, Kelvin Grove, renovations, extensions
GA HOUSE

KELVIN GROVE, BRISBANE
This renovation of a Queenslander in Kelvin Grove, Brisbane seeks to re-define the original house within a contemporary whole-of-site consideration to new work.
Peeling back existing ad-hoc extensions allowed the programme to be organised around three distinct zones; the original core, the new ‘verandah edge’ extension and the habitable landscape beyond and below.
The original house, with defined rooms and archetypal sun-room edges, now contains the private bedroom spaces. The entry deck and central corridor are retained, providing a formal arrival sequence and controlled glimpses to the space beyond.
The rear extension is conceived as an inversion of the original house core. The kitchen, dining and living areas form an extroverted verandah-like edge, focussing a visual connection to both the immediate landscape and the suburb beyond. High level skylights and a steeply raked ceiling accentuate the edge condition and allow an aspect back to the northern sky.
The ground level, conceived as a continuation of the landscape, is intentionally disparate from the floating verandah above, providing a grounded and reclusive living area and guest rooms.
The tectonics of the extension relate strongly to the timber and tin vernacular of the Queenslander, and the new elements allude to a design response driven by issues of liveability and climate. Authentic and timeless materials (timber, brick and stone) are employed to resonate with the history of the house and blur the boundaries between inside and out.
back to projects

Reddog, Brisbane architects, house, residential, architecture, Kelvin Grove, renovations, extensions
Reddog, Brisbane architects, house, residential, architecture, Kelvin Grove, renovations, extensions

back to top