HOME PRACTICE RECENT PROJECTS AWARDS NEWS CONTACT
Reddog, Brisbane architects, house, residential, architecture, Alderley, renovations, extensions
HILL HOUSE

ALDERLEY, BRISBANE
The Hill House is located on an elevated site that demanded a considered response to the topography and aspect. Referencing the structure of a tree the undercroft space was perceived as a ‘trunk' and the elevated viewing platform as a ‘bower'. The plan and form was stretched along and up towards the rear of the site, defining a clear journey from the street to the view, with the simple gable form evoking memories of domesticity and a primal sense of shelter. Openings are crafted out of the form to control light, views and privacy.
In line with the ideas of a tree trunk and bower the external material palette is honest, raw and durable, borrowing a material sensibility from the vernacular ‘timber and tin’ of the sub-tropical city. Exposed concrete block walls, polished concrete floors, raw timber screens and metal walls are proposed. This simple language then sets the framework for the internal spaces.
At the heart of the house is the kitchen which is conceived as a ‘nest’. The language and material palette of outside was carried through internally with timber screens, concrete and timber bench tops and timber floors, maintaining a cohesive palette and a clear singular idea. The bedrooms become safe, elevated cocoons from which to view the world.
This family house considers the privacy of the occupants and also takes advantage of an elevated site with distant views.
back to projects

Reddog, Brisbane architects, house, residential, architecture, Alderley, renovations, extensions
Reddog, Brisbane architects, house, residential, architecture, Alderley, renovations, extensions

back to top